Mojama

jul 2, 2016Eten, Spanje2 reacties

Mojama, de Spaanse delicatesse verovert Nederland

Mojama is een delicatesse uit Andalucia die bestaat uit gedroogde en gezouten tonijn. Men noemt deze Spaanse delicatesse ook wel eens de Pata Negra van de vis.
De Arabieren conserveerden tonijn al op deze manier en het resultaat noemden ze musama.

Tegenwoordig heet deze specialiteit mojama en wordt deze vooral aan de Andalusische kust in de omgeving van Huelva, Cádiz en Almeria en ook in Murcia en Valencia vervaardigd. “In principe kan het van elke soort tonijn gemaakt worden”, zegt men. Ook de kleinere bonito is er geschikt voor en zelfs de makreel.
Maar de beste en grootste filets geeft de yellowfin en rode tonijn. Bovendien moet je voor mojama uiteraard het juiste klimaat hebben, zodat de filets door en door droog worden.”

Men maakt het van de lende stukken van de tonijn die twee dagen onder zout hebben gelegen. Daarna wordt het zout weg gewassen waarna de tonijn in de zon en de zeewind voor 15 tot 20 dagen te drogen wordt gelegd.
Mojama wordt traditioneel in dunne plakjes geserveerd met een beetje olijfolie en wat amandel en tomaat. Aangezien U deze zeer dun dient te snijden is het raadzaam een goede snijmachine in huis te hebben.

In Nederland te koop bij De Spaanse winkel