Olijfolie uit Catalonië

jun 14, 2016Spanje0 Reacties

Olijfolie uit Catalonië

Olijfolie is gezond

Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.

Productie

Een olijfboom produceert 5 tot 10 kilo olijven per jaar. Dat is voldoende voor 1 tot 2 liter olijfolie. 90% van de olijven wordt gebruikt voor de productie van olijfolie. De olijven worden 24 uur na de oogst geperst. Uit zowel het vruchtvlees en de pitten van de olijf komt olie. Het vruchtvlees bevat 30-50% olie, de pitten 5%. De olijfolieperserij maakt olijfolie van verschillende kwaliteiten en met verschillende zuiverheid. Na het persen ontstaat een olijfpasta. Door deze voorzichtig te kneden scheidt de olie zich af. Vervolgens gaat deze olie in de centrifuge om het water van de olie te scheiden. De laatste stap bestaat uit het filteren en bottelen van de olie.

Olijfolie uit Catalonië

Catalonië produceert slechts 4% van de Spaanse olijfoliën, maar hieronder vallen wel de beste kwaliteiten en twee van de vier beschermde herkomstaanduidingen (Denominaciones de Origen, D.O.) van het land: Siurana en Les Garrigues. De belangrijkste olijvensoort van Catalonië is de Arbequina. De vrucht is eerst klein en groen, maar z.wartpaars als hij rijp geoogst wordt. De groene olijven staan vaak als tapas op tafel, als hapje bij bier of wijn, en hebben een aangenaam aroma. Koudgeperste Siurana-olie bestaat voor 90% uit arbequina- olijven. De olie is lichtgeel en heeft een zeer laag zuurgehalte van 0,5%. De olijven voor deze olie worden van Tarragona en Alt Camp, Priorat tot Ribera d’Ebre (het Ebro-gcbied) verbouwd. Ook in het productiegebied Les Garriques ten zuiden van Lleida wordt de olie voor 90% uit arbequina- olijven geperst; de zuurgraad bedraagt ook hier maximaal 0,5%. De groenige olie heeft een iets bitter, maar fruitig bouquet. Rijpere vruchten geven een gele olie met een bijna exotisch aroma, geschikt voor alioli en mayonaise.