Wijn scherpt de geest

mrt 24, 2017Wijn0 Reacties

Wijn scherpt de geest

Wie een halve fles wijn per dag drinkt, heeft beter werkende hersenen dan geheelonthouders. Vooral vrouwen worden slimmer van alcohol. Dat is de conclusie van een onderzoek van het University College in Londen. Eén glas alcoholhoudende drank maakt een mens scherper, slimmer dan de niet-drinker.

Het onderzoek is gehouden onder 6000 Britse ambtenaren. De alcohol zorgt voor een betere doorbloeding van de hersenen en dat maakt het cognitieve functioneren beter, zo bleek uit de rekensommen en taalopdrachten die de ambtenaren maakten. Dat het resultaat bij vrouwen sterker was dan bij mannen verklaren de onderzoekers met het feit dat vrouwen een andere stofwisseling hebben en dat ze alcohol sneller opnemen in hun bloed.

Het gunstige effect van alcohol zou volgens de onderzoekers vooral waar te nemen zijn bij iemand die vier tot vijf flessen wijn per week naar binnen tikt. Toch adviseren ze mensen die niet drinken om niet opeens met drinken te beginnen.

Want behalve dit positieve gevolg, heeft alcoholgebruik in grote hoeveelheden veel schadelijke effecten als, leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, depressie en de afhankelijkheid van alcohol.

Vier jaar geleden kwamen Amerikaanse onderzoekers ook al tot de conclusie dat alcohol slim maakt. Zij roerden daarbij de discussie aan of je dergelijk nieuws moet publiceren. Het zou mensen inderdaad kunnen aanzetten tot drankmisbruik en mensen die gestopt zijn, kunnen laten terugvallen.

Trouwens, over wijn gesproken …..

Ik had laatst een ontmoeting met deze Spaanse dame “TARIMA MONASTRELL

Ik werd onmiddellijk aangetrokken tot de mooie passievrucht bloem op het etiket. De producent geeft dit juweeltje van een beschrijving:

“Het beeld van de passiebloem werd gekozen voor Tarima omdat de bloesem nooit ophoudt te verbazen en tot het verleiden van mensen over de hele wereld.  De levendige kleuren en de complexe structuur zijn pure verleiding; net zoals de kleur en aroma’s van deze wijn je aandacht trekken.  Gemaakt van Monastrell druiven geteeld op knoestige wijnstokken in het ruige, droge klimaat van Alicante, Tarima bloeit in je glas met noten van chocolade en een hint van donkere viooltjes. “

Interessante beschrijving, in vergelijking met de passievrucht metafoor …

Hoe dan ook, Monastrell is de Spaanse naam voor de druif ook wel bekend als Mouvedre, meestal gebruikt voor het mengen. Tarima is een pure expressie van de druif op 100% Monastrell.

Tarima Monastrell is een volle aromatische wijn. Zwarte bessen, bramen, leer, kruiden, mineralen en mooie tannines. Een zeer goede afdronk.

Robert Parker’s Wine Advocate gaf de wijn 91 Punten.

Een wijn om te drinken met pastagerechten, rood vlees, geroosterd vlees, wild, harde kazen, jamon, tapas, geroosterde kip, of als een heerlijke slaapmutsje na een lange dag werken. 

Proost!