Teso La Monja Romanico

apr 25, 2017Wijn0 Reacties

BODEGAS TESO LA MONJA ROMANICO UIT TORO

De Romanico is een nieuwe wijn van Teso Monja welke bekend is van oa de Almirez, de Victorino en de Alabaster.

100% Tinta de Toro (Tempranillo).

Jaargang 2014 kreeg zowel van Robert Parket als Penin 92 punten, waardoor deze wijn met recht een “sensational buy” mag worden genoemd.

De familie Egurens werd snel stapelverliefd op de wijngaarden van Tesa La Monja die vol staan met oude Tinto del Toro wijnstokken, de lokale naam voor de Tempranillo druif. De leeftijd van de wijnstokken varieert van 45 tot meer dan 100 jaar. Het grootste deel van de wijngaarden zijn, in dit warme gebied, op het noorden en oosten gelegen. Deze ligging is gunstig voor de rijping van de druiven, wat voor elegante, frisse en minerale Toro wijnen zorgt.

Wat maakt de wijnen van Tessa La Monja zo goed?

Er zijn verschillende factoren die hier aan bij dragen.

  • Wijngaarden op enkele van de allerbeste locaties/ terroirs van de Toro streek.
  • De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is hoog en daarnaast is er zeer veel aandacht voor het onderhouden van de wijngaarden. De beste wijnen worden gemaakt van de beste druiven.
  • Voortdurend selecteren om de beste en hoogste kwaliteit te verkrijgen: In de wijngaard, tijdens het plukken en binnenkomst van de druiven op de bodega, selectie en kwalificatie (crianza, reserva etc.) van de wijnen na vinificatie en verdere rijping.
  • Zeer hygiënisch/ schoon werken in de wijnkelder. Dit betekent: Super schone vloeren; rijpingsvaten, vergistingstanks en voortdurend schoonmaken en poetsen.
  • Wijnmaken / vinificatie per wijngaard. Van de meest bijzondere wijngaarden worden de druiven in gescheiden tanks geverifieerd. Dit wordt gedaan om het karakter van de wijngaard zo goed mogelijk in de wijn te vangen.

Als u op zoek bent naar een wijn met een meer dan uitstekende prijs/kwaliteit verhouding dan kunnen wij deze sterk aanbevelen.

De Romanico heeft zes maanden gerijpt in nieuwe Franse eiken. Deze rode wijn heeft een donker ondoorzichtige paarse kleur met aroma’s van specerijen en koffie. Het is een frisse geurige vriendelijke wijn maar doet niets af van het krachtige karakter dat kenmerkend is voor de streek.

Robert Parker spreekt in zijn beoordeling over “it represents superb value and it tastes like a wine that costs $50”